Flere bilder av Shiitake
Shiitake

Shiitake - Lentinula edodes

Navn Shiitake
Latinsk navn Lentinula edodes
Familie Marasmiaceae
Sporefarge Hvit
Type råte Hvitråtesopp
Shiitake 'var Cascade' mycel på plugg
Antall
Utsolgt
Shiitake 'var Efferus' mycel på plugg
Antall
Utsolgt

Generelt om shiitake og dens varieteter

Shiitake vokser på en rekke asiatiske trearter og trives godt på eik. Det finnes et ganske stort spenn av varieter, med ulikt potensiale og smak. Varietetene kan være ganske artsspesifike i forhold til hvilken treart de vil vokse på. Shiitake dyrket på tømmer har spesielt gode gourmetkvaliteter, særlig når den dyrkes på eik.

Hvordan dyrke shiitake?

Shiitake er blitt dyrket i tusenvis av år på tømmer i østen, og er fremdeles den medt populære soppen. I Norge kan den dyrkes på eik, or, bøk, bjørk, alm, pil og mye mer. Kan innokuleres på tømmer, men er svært vanskelig å få til på stubber. Etter innokulering så begynner tømmeret å produsere sopp etter 12-48 måneder avhengig av størrelse, og i 3-6 år etter det, avhengig av størrelse og kompakthet på treverket. Tømmeret som innokuleres må ikke ha bakkekontakt siden lokalt mikrobeliv kan bli for konkurrerende for shiitake myceliet. Tømmeret bør også dekkes til av strie eller tepper og deretter plasseres skyggefullt. Primordia dannes fra vår til tidlig høst når temperaturen svinger mellom 10 og 25 grader.

Shiitake har spesielle enzymer med potensiale til å bryte ned en rekke produkter og fjerne giftige metaller.

Fremgangsmåte for å dyrke Shiitake finnes i boka 'Dyrking av storhassel i Norge'

Shiitake sorter

Cascade: Varietet som har klart å naturalisere seg i Canada. Fungerer svært godt på eik, ask og bøk. Den er også god på or, pil og bjørk men den er relativt kortvarig på disse.
Efferus: Spesielt egnet på sommereik og har vist seg noe bedre mot norske mikroorganismer, men også denne er vanskelig å få til på stubber. Fungerer også på tresortene under 'Cascade'.